Online studiemiddag: Corona als collectie

Hoe gaan erfgoedinstellingen en hun bibliotheken om met de actualiteit van de coronapandemie? Hoe leg je een collectie aan die onderzoekers en geïnteresseerden uit volgende generaties inzicht biedt in de maatschappelijke uitdagingen van vandaag?

Op donderdag 28 januari van 15u tot 16.30u organiseren het OKBN en de interessegroep Onderzoeks- en Onderwijsbibliotheken (O&O) van de KNVI (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals) een online studiemiddag over ‘Corona als collectie’.

Drie sprekers van verschillende instellingen vertellen hoe zij collectioneren en presenteren rondom corona. Hugo van der Zande spreekt over de totstandkoming – met hulp van het publiek – van de ‘coronacollectie’ van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Kees Teszelszky neemt je mee in de Corona-webcollectie van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Van de anderhalvemetersamenleving tot viruswappies: wat (en hoe) verzamel je voor het nageslacht? Femke Rotteveel van Fotodok legt in haar bijdrage de nadruk op het verhalen vertellen met collecties en het opbouwen van een geheugenarchief. Ze vertelt over de ‘open studio expositie’ Pass It On, Private Stories, Public Histories. Vier kunstenaars werken hier aan projecten waarin de basis wordt gevormd door een familiearchief dat belangrijke historische gebeurtenissen of tijdperken weerspiegelt, zoals nu de onzekere coronarealiteit.

Aanmelden kan tot 25 januari via dit aanmeldformulier.

2 gedachten over “Online studiemiddag: Corona als collectie

 1. Lidwien

  Beste mensen,

  Wat een spijt dat we niet toch hebben deelgenomen aan de vast interessante online studiebijeenkomst ‘Corona als collectie’.
  Vandaar onze vraag of er een verslag van is uitgekomen, of misschien is de bijeenkomst zelfs nog terug te luisteren?

  Dank voor uw reactie vast.

  Hartelijke groet,
  Arnold Mosselman
  Lidwien Nielander
  Bibliotheek Stroom Den Haag

  1. kimberlyokbn2

   Beste Arnold en Lidwien,

   Ons bestuurslid Nita Smit heeft een prachtig verslag geschreven van de middag! Deze is vanaf vandaag te lezen op onze activiteitenpagina, of via deze link: https://okbn.files.wordpress.com/2021/03/verslag-studiemiddag-corona-als-collectie.pdf

   De gebruikte powerpoints kunnen wij in verband met copyright restricties niet online publiceren. Mocht u deze wel graag willen zien, dan mag u mij met dit verzoek mailen via: k.bouquet@stedelijk.nl.

   Met vriendelijke groet,
   Kimberly Bouquet (OKBN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.